Rovás segéd

Ezzel a Windowsban (és Wine-ban) futó alkalmazással elsősorban a saját magad írta szövegeket tudod rovásra fordítani, vagy rovással gépelni, akár jobbról balra. Minden rovás betűkészletet tud kezelni, gyorsan és hatékonyan fordítja át a szöveget rovásra. A beálltási lehetőségekkel a tudási szintedhez igazíthatod az átrótt szöveg bonyolultságát.

Az alábbi ábrán szemléltetem a rovás segéd használatának lépéseit.

Rovás segéd
v2.3, 2013. jégbontó hava 21.

Letöltés (telepítő)
Súgó
Letöltés (zip)

Rovás segéd Nyíri Attila betűkészleteihez
v2.4, 2015. kikelet hava 10.
Letöltés (telepítő)
Súgó | Letöltés (zip)
R2L program (zip)


A telepítést követően két használati mód közül választhatsz. Vagy a program végzi el az átrovást latin betűkről a böngészőkben futó rovás bővítményekhez hasonlóan, vagy egyből rovással gépelhetsz. Az elkészült rovásos szöveget a kedvenc szövegszerkesztődbe illesztheted.

Figyelem jobbról-balra írás esetén! A szövegszerkesztők nem igazán támogatják ezt az írásmódot, ezért a szövegszerkesztőbe beillesztés után a szöveget ellenőrizzétek le. Ha egy sor több szót tartalmaz, mint ami belefér egy sorba, a szöveg nem teljesen halad jobbról balra, és ezeket kézzel kell kiigazítani.

Ezen kívül a szövegszerkesztőben a beillesztett szöveget utánigazítani szükséges! Például a sortáv vagy a betűméret eltérhet a Rovás segédhez képest!

A rovásra alakítás során előjönnek olyan esetek is, amikor két egybetű összecsúszik, például: kékeszöld, nyílászáró, istennyila, stb. Ezeknél a szavaknál a bővítmény egy szótárat használ, mellyel ilyen szavakat is helyesen alakít át. Közreműködhetsz az ilyen szavak gyűjtésében: a kivételes szavak szótárának bővítésével.

Ha Te meg tudod oldani a szövegszerkesztőben történő kényelmes jobból-balra haladó írást, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Képességek

  • Rovás gépelés!
  • Hangzóugratás
  • Összerovás
  • Számrovás
  • Rovás

Kliha Gergely