Összefogás Összefogás
RSS

Kivételes szavak szótárának használata

Szótár XMLTegyük fel, hogy van egy rovásra átalakítást végző fejlesztésed. Hasznos lehet hozzá egy kivételszabály-gyűjtemény: azon kivételes szabályok összessége, melyek kilógnak a rendes szabályok hatóköre alól. Ez a gyűjtemény a http://rovasmag.hu/szo.xml helyen érhető el és naponta frissül. (Átalában havi 1-2 új szó keletkezik benne.)

Vegyük például a vasszög és nyílásszög szavunkat. Ha ezt a szótár felhasználása nélkül alakítanánk át az "ssz => SS" szabállyal, akkor két rovás SZ jel jelenne meg benne.

A szótárban szerepel a "sszög => s|szög" szabály, ami pont ráillik a példa szavakra, ezért ezt a szabályt egy cserével a szövegre alkalmazva az elválasztójel bekerül a rovásra fordítás eredményébe.

Nagyon fontos, hogy hossz szerinti csökkenő sorrendben kell végrehajtani a cseréket. Vegyük a nászsereg, liszteszsák szavainkat és a szs => sz|s a szsák => szsák szabályokat. Ha az szs => sz|s szabályt hajtanánk végre először, akkor a liszteszsákból lisztesz-sák lenne!

A szótár szabályait a rendes szabályok előtt kell alkalmazni, hogy bekerüljenek az elválasztójelek. Utána jöhetnek az általános átalakító szabályok. Végül az elválasztójeleket ki kell venni az eredményből.

Ha most újabb szavakkal szeretnéd bővíteni a szótárat, akkor ezen a lapon megteheted.

Érvényes HTML5! Érvényes CSS!