Üdvözöllek a Rovás bővítmény használói között!

Ez az alkalmazás a rovás terjedését hivatott segíteni, a világhálón elérhető oldalak rovásra fordításával. Az írás és olvasás kéz a kézben jár: ha nincs olvasó, akkor nem érdemes róni, és ha nincs rovó, akkor nem lehet olvasó sem. Köszönet a telepítésért! (Telepítés állapotának megtekintése) A bővítmény teljesen ingyenes és nyílt forráskódú!

Bővítmény elérhetősége

Hogyan használható?

Az F4 gombbal vagy a rovás képekecskékkel tudod átróni a böngészőben megnyitott honlapot! Az eredeti oldalra visszatérni csak a frissítéssel lehet (az F5 gombbal).

Te is Ródd át a világhálót!

Próbáld ki Rovás böngészés!™ menüpontot! Ezzel aztán adhatsz a rovás tudásodnak! Mintha minden lapot rovással írtak volna! Nem kell kattintgatnod, sem az F4-et fárasztanod...

Hibás az átrótt szó?!

Beküldés

Összetett szavak határán bizony összecsúszik néha két egybetű. Ilyen a pácsó, vagy a nyílászáró is! Olvasni persze könnyű, de egy program... Ha hibásan átrótt szót találsz, akkor például dupla kattintással jelöld ki, majd a Jobb egérgombos menüből válaszd a szó beküldése menüpontot!

Olyan picik a rovás betűk...

Érdemes nagyítva megtekinteni az átrótt oldalakat, mert a rovás betűtkészletek kicsiben nehezebben olvashatóak. Fárasztó a rovás menüben kattintgatni nagyításért? Használhatod a Ctrl+NumPlusz, Ctrl+NumMinusz, Ctrl+EgérGörgő, Ctrl+0 villámgombokat is!

Alap beállítások

Beállítások is vannak?

Mennyi rovás betűkészletet ismer a program?

Sok betűkészlet található a világhálón. A Rovás bővítmények honlapján található telepítőkészletben megtalálható a legtöbb! Csak jelöld meg a kedvencedet...

"Hozd a nagyítót, papa!"

Állítsd be, hogy mennyivel nagyítsa a bővítmény az átrótt lapokat! Könnyebb olvasni, nem fárad a szemed! A böngésző főablakban használhatod a Ctrl+NumPlusz, Ctrl+NumMinusz, Ctrl+EgérGörgő, Ctrl+0 parancsokat is.

Pácsó???

Összetett szavak határán bizony összecsúszik néha két egybetű. Ilyen a pácsó, vagy a nyílászáró is! Olvasni persze könnyű, de egy program... Kapcsold be ezt a pontot hogy a bővítmény ezekben a kivételes esetekben is jól róhassa át a szöveget! A program egy szótárat használ az ilyen kivételes szavak tárolására. A szótár itt szabadon megtekinthető. Ezt a szótárt a bővítmény hetente egyszer letölti, ha engedélyezed neki az Egyéni beállításoknál. Minél több szót küldesz be, annál pontosabb lesz az átrovás a kivételes esetekben is!

Halandzsázva xeroxolnak a guayaquili wanapum indiánok...

Néhány betűkészlet támogatja a kiterjesztett rovás jeleket: dz, dzs, q, w, x, y. Ha szeretnéd ezeket is használni, ne felejtsd el bekapcsolni ezt a pipát!

Akaratos kakukktojás kotkodácsol?!

Ha használni szeretnéd a mély hangrendű K jelét, akkor azt itt állíthatod be. Ha a hangzóugratást is használod (ismétlődő mgh. vagy azonos hangrendű mgh. módban), akkor a mély hangrendű K jelét a program teljes értékűen kezeli. Egyébként csak az őt közvetlenül megelőző mély hangrendű magánhangzó esetén jelenik meg ez a jel.

Átrovás, összerovás... mi jöhet még?

A Rovás jelek egyik ragyogó tulajdonsága, hogy összevonásokat is lehet alkalmazni! Ez teszi igazán izgalmassá a rovást! A betűkészletekben néhány jel-összerovás megvalósításra került, és ezek megjelenhetnek az átrótt oldaladon, ha bekapcsolod ezt a pöcköt. A teljes rovás betűkészletet (és közte az összerovások listáját) itt találod.

Nap-kence galamboknak?!

Van néhány különleges jel, mint az "amb" is. Ezek első ránézésre nem az alap ábécéből előállított jelek. Kapcsold be ezt a pipálódobozt, ha ismered ezeket a jeleket.

? Nem gond!

A számokat is át lehet alakítani rovás számokká. Ha nem kívánsz rovás számokat használni, akkor megmondhatod, hogy mindig balról jobbra jelenjenek-e meg, vagy az irány beállításnál adott értéknek megfelelően.

Szezám, lebegjél!

Lebegő súgó

Épp tanulod a rovást vagy a hangzóugratást? Nehezen lehet kisilabizálni hogy mit takar az átrovás? Csak kapcsold be ezt a dobozt, és tartsd az egered a kérdéses szó fölött!

Rovás szóköz

A szavak közti szóközöket is le lehet cserélni a rovásban használatos szó elválasztó jelre (közép-pont). Ha bekapcsolod sajnos elrontja az oldal kinézetét és tördelését...

Most ugratsz?

A hangzóugratással még tovább tömörítheted az átrótt szöveget. A bővítmény öt ugratási szintet ismer. Ha épp tanulod a rovást és szereted a fokozatosságot, nem kell egyből a hangzóugratás mélyvizébe ugratnod magad! Tulajdonképpen ezek nem is fokozatok, inkább különböző mélységű ugratási módszerek.

3, 2, 1, Ugrás!

Csak az 'e' kiugratása

Ha ezt állítod be, akkor minden 'e' eltűnik a szövegből, kivéve amikor nem tűnhet el: ha egy másik magánhangzó van mellette, vagy ha szó végén áll. Például: leemeltette.

Az 'e' és 'é' kiugratása

A rendszer hasonlóan teker, mint az előbb leírtaknál, csak itt az 'é'-k is eltűnnek... Például: felégettettétek.

Ismétlődő magánhangzó kiugratása

Ezzel a módszerrel az ismétlődő magánhangzók ugranak ki a szavakból. Ha a mély K jelének használatát engedélyezted, akkor mély hangrendű szórészben az jelenik meg. Az előző két módszernél csak akkor bukkan fel, ha közvetlenül előzi meg egy mély magánhangzó! Például: báránykájával.

Azonos hangrendű magánhangzó kiugratása

Itt is van a "teljes" hangzóugratás! Ezzel a módszerrel a hangrendiség szerint ugranak ki a magánhangzók a szavakból! A mély K-ról az előző pontban írtak ide is vonatkoznak! Például: asztalos, dinnyefejű.

A hangzóugratás mélységeiről...

Mindegyik módszer esetén megmondhatod a programnak, hogy meddig emlékezzen a hangrendre!
A Szó beállításon egy szón belül nézi a program a hangrendet és a következőnél elölről indul.
A Mondat használatakor a hangrend a szóról-szóra adódik a mondat végéig.
Szövegrész esetén az egész bekezdésben szóról szóra és mondatról-mondatra adódik a hangrend!

Még mindig van mit ugratni???

Naná! Hiszen van még néhány beállítási lehetőség a hangzóugratás részben!

Mennydörgős mennykő etettette!

Ez a pipadoboz arra szolgál, hogy az egymás után következő kétszeres mássalhangzókat egybeolvassza. Például, az "etettette" szóban 5 "t" lenne hangzóugratás után, amit úgy kellene olvasni, hogy "etetetetete"?!

"Csapos! Egy rövidet!"

Úgy csíped a ugratott szövegedet, hogy csak rövid magánhangzók szerepelnek benne? Semmi gond!

Kevesebbet mekegjek?

A szó eleji 'e' betűket hangzóugratáskor általában nem írjuk ki, amíg nincs hangrendileg meghatározó elem. Kapcsold be ha így szereted...

 
Egyéni beállítások

Tovább is van, mondjam még?

Lehet ám saját betűkészletet is használni...

Ha van egy saját betűkészleted, akár azt is lehet használni! Itt csak be kell írnod, hogy mi a neve és milyen irányban szeretnéd használni. Utána pedig már csak az átrovási szabályokat kell megadni...

Első kör

Az átrovás első menete előtt már lezajlanak a Kisbetűsítő, Javító, Kivételkezelő és Hangzóugrató lépések. Ha valamelyiket nem szeretnéd, akkor kapcsold ki ezeket a megfelelő beállításoknál! A kisbetűsítést nem lehet kikapcsolni.

A szabályok száma és tartalma rád van bízva. A program a beírt szabályok bal oldalait cseréli le a jobb oldalaira a szövegben. Arra figyelj, hogy a szabályok mindig a baloldal hossza szerinti csökkenő sorrendben hajtódnak végre. Például adottak az "sz-S,ssz-SS" szabályok. A szó éppen a "hosszú", és az első szabályt hajtanánk végre először, az átrovás hibás lenne.

Második kör

Minden hasonlóan történik, mint az első körben, csak az itt beírt szabályok hajtódnak végre.

Számok köre

Legalább az 1, 10, 100, 1000 jegyeket meg kell adnod ahhoz, hogy a számrovás működjön. Ha bármelyik hiányzik, elfelejtkezhetsz a számrovásról.

Mik azok a hibás betűk?

Néhány weboldalon találkozunk például a hullámos ő-vel: õ, illetve hasonszőrű társaival. Az ilyen betűket javítja a program, amint bekapcsolod ezt a lehetőséget. Azért érdemes ezt a pontot bekapcsolnod, mert a programba épített átrovási szabályok nem működnek ezekre a betűkre.

Kivételek, már megint!

Az alapbeállításoknál olvashattál a kivételes szavakról. Ennél a pipálódoboznál állíthatod be, hogy a program frissítheti-e magától a kivételes szavak szótárát, illetve a gombra kattintva frissítheted te magad is.

 
 

A Rovás alapjairól...

... nagyon jó könyveket lehet találni, és hál' Istennek, egyre többet! Ezért nem is beszélek róla, de teszek képet a két legelterjettebb ábécéről (Magyar Adorján és Forrai Sándor). A betűket és összerovásokat általában jobbról balra írják, de vannak balról jobbra haladó rovás emlékek is.

Magyar Adorján ábécéje Forrai Sándor ábécéje
 
 

Köszönet, mindenkinek!

Szeretnék hálás köszönetet mondani a Napnak - Holdnak - Csillagoknak, valamint az alábbi, névsorrendben felsorolt embereknek, akik segítettek a Rovás bővítmény felmérésében, finomításában, terjesztésében, támogatásában.


A rovás betűkészletek megalkotói
Csontos Péter
Csókás Erik - http://www.sportspositive.com/rovas/letöltések.aspx
Gergely János - http://magyar_emlek.freeblog.hu ill. http://ashura.uw.hu/galeria/galeriamotivum.htm
Giczi György - http://mutasdrovassal.hu Hosszú Gábor - http://wiki.rovas.info
Kacsó Fugeçu
Koszper Károly
Molnár Attila (watisy)
Nyíri Attila
Rózsa Géza - http://userscripts.org/scripts/show/49968
Simon József
Sík Csaba Antal
Továbbá mindenkinek, aki foglalkoz{ott/ik/and} a rovással

Valamint Neked, mert telepítetted és használod a bővítményt, így elősegítve a rovás terjedését!

 
 

Kapcsolat

A programot Kliha Gergely készítette, itt elérhetsz: .
Az oldalon látható díszítőminták saját színezések, nem feltétlenül tükrözik hűen a magyar minták színvilágát!
http://rovasmag.hu

 

Isten áldjon!